چابهار دروازه اقیانوس

-  4/22/2017
چابهار دروازه اقیانوس
بندر چابهار مرکزشهرستان چابهار از شهرستان های استان سیستان و بلوچستان است که در 765 کیلومتری زاهدان قرارگرفته است . چابهار تنها بندر ایران است که به اقیانوس راه دارد و نزدیک ترین راه دسترسی کشورهای آسیایی میانه به آب های آزاد است.

بندر چابهار مرکزشهرستان چابهار از شهرستان های استان سیستان و بلوچستان است که در 765 کیلومتری زاهدان قرارگرفته است . چابهار تنها بندر ایران است که به اقیانوس راه دارد و نزدیک ترین راه دسترسی کشورهای آسیایی میانه به آب های آزاد است.
چابهار جنوبی ترین شهر ایران است که کمترین فاصله را از خط استوا دارد و در مسیر بادهای موسمی شبه قره هند قرارگرفته است ، به همین سبب دارای آب و هوای گرمسیری معتدل با رطوبت نسبی است . این بندر در زمستان گرمترین نقطه کشور و در تابستان خنک ترین بندر جنوبی ایران است . به طوری که اختلاف دمای چابهار در فصول مختلف بسیار اندک است . در 5 کیلومتری بندر چابهار ، منطقه آزاد چابهار قرار دارد که یکی ازمناطق آزاد هفتگانه ایران است . این منطقه در اوایل دهه 70 درکناره دریای عمان احداث شد و به سبب دسترسی اش به آب های آزاد اهمیت بسزایی پیداکرد . البته اهمیت چابهار برای گردشگران به خاطر منطقه آزاد همچون کیش و قشم نیست . آنچه چابهار را دیدنی می کند ، جاذبه های طبیعی و تاریخی آن است که اگر جزیره قشم را مستثنا کنیم ، نظیرش در سایر مناطق آزاد کمتر دیده می شود . در ادامه به معرفی این جاذبه ها می پردازیم .
لیپار ؛ تالاب صورتی
تالاب لیپار در 15 کیلومتری چابهار ، درمسیر جاده ساحلی چابهار به خلیج گواتر قرار دارد . این تالاب در فاصله اندک میان دو کوه ایجاد شده با جمع آوری آب های سطحی پیرامون خود ، آبگیری به طول 14 کیلومتر ایجاد کرده است . آب این دریاچه به سبب رنگ خاک منطقه صورتی به نظر می رسد و به آن دریاچه صورتی لیپاز هم میگویند .
تالاب لیپاز یکی از سایت های مهم گردشگری چابهار و بزرگ ترین تالاب آب شیرین منطقه ساحلی سیتان و بلوچستان است . در این آبگیر درختچه های گزوچش و پرندگانی چون فلامینگو ، کشیم ، حواصیل سفید و خاکستری ، طاووسکن ، باقرقره ، تیهو ، جیرفتی، عقاب دشتی و خوتکا به چشم می خورد .
راه و چاه سفر
فصل مناسب سفر به چابهار اوایل دی ماه تا نیمه فروردین ماه و نیز اوایل مرداد تا اوایل مهر ماه است .در بقیه ماه های سال هوا بسیار شرجی است و امکان تحرک لازم را از بیشتر مناطق کشور ، حتی زاهدان ، هواپیما مناسب ترین وسیله سفر به این شهر است . فرودگاه چابهار پروازهای منظم روزانه به تهران و زاهدان دارد و در برخی از روزهای هفته پروازهای به شهر مشهد ، بندر عباس و شیراز دارد . همچنین هر هفته دو پرواز از فرودگاه چابهار مسافران را به مقصد دبی و مسقط در حاشیه خلیج فارس می برد . برای اقامت در چابهار نیز گزینه های زیر را پیش دو دارید :
هتل بین المللی لاله 4 ستاره
انتهای بلوار امام خمینی مقابل پارک الغدیر
هتل لیپاز 4 ستاره
منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار
هتل آپارتمان صدف
طبقه فوقانی مجتمع تجاری صدف
هتل سپیده 2 ستاره
خیابان فردوسی جنب هواپیمایی جمهوری اسلامی
میهمانسرای کشتیرانی 2 ستاره
فقط در ایام تعطیلات نوروز پذیرای میهمانان و مسافران منطقه است .
کوه های مریخی
این کوه ها که به آنها کوه های مینیاتوری نیز گفته می شود ، در فاصله 40 تا 50 کیلومتری چابهار در جاده بندر گواتر قرار دارند . شباهت این رشته کوه ها با مناظری از کره ماه باعث شده که آنها را مریخی بنامند . این کوه ها دارای شیارها و شکاف های زیادی هستنند که به علت فرسایش ایجاد شده ، فاقد هر گونه پوشش گیاهی است .
انجیر معابد
درخت انجیر در امتداد سواحل خلیج فارس و دریای عمان رشد میکنند و یکی از جاذبه های گردشگری این مناطق است . معروف ترین درخت انجیر معابد چابهار درنزدیکی روستای رمین قراردارد و به زبان محلی " کرک " می گویند .
جنگل حرا ؛ پنهان و پیدا
جنگل های حرا در خلیج گواتر در فاصله 150 کیلومتری شرق چابهار با وسعتی حدود 200 هکتار قراردارد . به جنگل های حرا جنگل های جزرومدی ، جنگل هیا باتلاقی و جنگل های مانگرونیز گفته می شود . این جنگل ها به صورت نیمه شناور میان ساحل و دریا امتداد دارند . در زمان جزر ساقه ها و ریشه های تنقسی این درختان قابل مشاهده است اما در زمان مد تنها تاج درختان دیده می شود و بقیه قسمت های آنها در زیر آب پنهان است . تبدیل آب شور به شیرین یکی از خصوصیات مهم جنگل حراست .
بازار های چابهار
وقتی نام منطقه آزاد تجاری برتارک جایی می درخشد ، مسافران انتظار بازارهایی بزرگ با اجناسی خوب و ارزان را دارند و می خواهند بخشی از اوقات خود را برای خرید در بازار ها صرف کنند . مجتمع ها و بازارهای بزرگ خرید چابهار ، اغلب در محدوده منطقه آزاد چابهار قرار دارند اما قابل مقایسه با مراکز خرید و بازارهای مناطق آزاد قشم و کیش نیستند و کالاهای عرضه شده در این بازار ها از کیفیت به مراتب نازل تری برخوردارند . یک بازار قدیمی و تعدادی پاساژ هم دربافت شهر وجود دارد که بسیار شبیه بازارهای سنتی سایر شهرهاست و در آنها صنایع دستی مثل سوزن دوزی و لوازم مورد نیاز آن ، پارچه های مناسب برای لباس های هندی و پاکستانی ، کاموای کیلویی و اقلامی نظیر اینها عرضه می شود . در مجموع مهم ترین بازارهای چابهار عبارتنداز :
1. مجتمع بزرگ صالحیار
2. مجتمع بزرگ نیلوفر
3. مجتمع بزرگ چینی ها
4. مجتمع بزرگ پردیس
5. مجتمع بزرگ صدف
6. مجتمع بزرگ تیس
7. پاساژ آرامش
8. پاساژ جمال
9. پاساژ دوستخواه
اگر چشم تان به دنبال سوغات خاص چابهار می گردد ، بدانید که سوزن دوزی ، حصیر بافی ، سکه دوزی، حصیر بافی ، چادر بافی، معرق صدف ، زری دوزی و گلدوزی و طلاسازی از جمله صنایع دستی چابهار هستند .
تپه های گل فشان درناف دریا
گل فشان پدیده ای زمین شناسی و طبیعی است به این صورت که گل و لای به صورت چشمه از زیر زمین می جوشد و در سطح زمین شکل تپه ماهوری به خود می گیرد ، گل فشان های چابهار حدود 100 کیلومتری شهر و در دشت کیهر واقع شده است . مردم محلی به این پدیده ناف دریا و بولوبولو می گویند . در زمان فعالیت گل فشان ها اغلب صداهایی شبیه شلیک گلوله به گوش می رسد . از گل این تپه ها در صنایع سفالی ، کوزه گری ، اجر پزی و نیز در درمان بیمارهای مفصلی و ستون فقرات استفاده می کنند .
باهوکلات و تمساح یوزه کوتاه
رودخانه باهو کلات در 90 کیلومتری شرق چابهار ، آب های مناطق وسیعی از شهرستان ایرانشهر و چابهار را جمع و به دریای عمان سرازیر می کند . اهمیت این رودخانه برای گردشگری بیشتر از این جهت است که این رودخانه زیستگاه تمساح پوزه کوتاه ایران است . شرایط زیست محیطی این رودخانه ثبات زیادی ندارد و گاه چند ماه از سال بدون آب است و جالب آنکه جانداران این منطقه که حیات شان به آب وابسته است ، به شکلی حیرت انگیز خود را با شرایط جدید وفق می دهند .
جاذبه های تاریخی چابهار
اکنون پس از معرفی این همه جاذبه طبیعی ، وقت آن است که مختصری هم از آثار تاریخی چابهار بگوییم که این بندر نامی بلند و ریشه ای دور و دراز در تاریخ ایران دارد . آنچه از گذشته در این سو و آن سوی چابهار به جا مانده ، بسیار است اما مهم ترین شان که به مذاق گردشگران خوش بیاید و در عین حال در دسترس عموم باشد ، عبارت است از :
بقعه سید غلام رسول موزه چابهار
بقعه سید غلام رسول که نزدیک به هزار سال قدمت دارد در پنج کیلومتری شمال غربی چابهار بنا شده است . سید غلام رسول که فردی صالح و مورد عنایت مسلمانان هند بوده است ، در شب قبل از عروسی اش در این شهر از دنیا می رود و وصیت میکند که به جای سوگواری برای او مراسم جشن و شادی برپا کنند . از سالیان دور مرسوم بوده که مردم محلی در سالگرد در گذشت وی مراسم مولودی خوانی و دست افشانی برگزار می کردند .
موزه چابهار درکنار آرامگاه سید غلام رسول قرار دارد و آثاری در زمینه مردم شناسی منطقه مانند پوشاک محلی ، وسایل حصیری ، ظروف سفالی و ... در آن به نمایش در آمده است .
اقامتگاه خواجه خضر
این مکان مذهبی در جنوب غربی بندر در محلی به نام " سپوزه " واقع شده است . خواجه خضر از بزرگان مورد احترام این منطقه است که به اعتقاد مردم محلی وی زنده است و از دریا و لنج ها و قایق ها حمایت میکند و به همین سبب بسیاری از دریانوردان بعد از پایان سفرشان برای ادای احترام به قدمگاه می آیند و شمع روشن میکنند .
روستای تیس
روستای تیس در فاصله 9 کیلومتری شمال غربی چابهار قرارگرفته است . در این روستا که قدمت آن به دوران هخامنشیان باز میگردد ، آثار متعددی از دوره های مختلف تاریخی بر جای مانده است .
ساختمان پست چابهار
ساختمان پست چابهار قدیمی ترین ساختمان سنگی بنا شده در این شهر است که 142سال قدمت دارد . این بنا در زمان قاجار و توسط انگلیسی ها و با هدف تلگرافخانه بنا شده و با گذشت زمان اداره پست در آن مستقر شده است .
از دریای بزرگ تا دریای کوچک
طبیعتاً یکی ازمهم ترین تفریحات گرشگران در مناطق ساحل و تن سپردن به دریا و استفاده از اسکله ها و پلاژ هاست . سواحل چابهار واقعا زیبا هستند و خصوصا از زمانی که چابهار تندیل به منطقه آزاد تجاری شده ، امکانات خوبی در آنها فراهم آمده است . مهم ترین آنها را میتوان به این ترتیب معرفی کرد :
سواحل صخره ای دریا بزرگ
ساحل صخره ای دریا بزرگ به طول چند ده متر یکی از نقاط تفریحی و گردشگری بندر چابهار است . در این منطقه انواع ماهی ها و خرچنگ ها و لاک پشت ها قابل مشاهده هستند . برخورد امواج دریا به این ساحل صخره ای و ایجاد موج های چند ده متری صحنه های بدیعی را برای بازدیدکنندگان ایجاد میکند که شاید در کمتر نقطه ای از سواحل بتوان آن را تجربه کرد . در کنار این تفرجگاه ساحلی ، امکاناتی چون رستوران ، کافی شاپ و سرویس بهداشتی برای گردشگران درنظر گرفته شده است .
سواحل صخره ای دریا کوچک
در بخش غربی بندر چابهار نیز ساحل صخره ای دریا کوچک واقع شده است و برعکس ساحل دریا بزرگ ازموج های بلند و سهمگین در آن خبری نیست . از این قسمت ساحل بیشتر برای شنا و آب تنی استفاده میکنند .
پلاژ ساحلی تیس
این پلاژ یکی از پلاژ های خانوادگی چابهاراست که امکانات متعددی مثل رستوران ، چایخانه ، فست فود ، پارک بازی کودکان ، کلوب غواصی ، اسکی روی آب و ... را در اختیار گردشگران میگذارد و یکی از بهترین نقاط ساحلی چابهار برای تفریحات دریایی است .
خلیج چابهار
خلیج چابهار بزرگ ترین خلیج ایران است . بنادر تجاری و ترانزیتی چابهار وکنارک شرق و غرب این خلیج زیبا واقع شده اند . منطقه آزاد چابهار نیز با وسعت 14 هزار هکتار در شرق خلیج چابهار قرار دارد . این خلیج روزانه میزبان ده ها لنج و قایق صیادی است . در این خلیج ، مجتمع تفریحی و پلاژی نیز برای گردشگران درنظر گرفته شده است.
اسکله چابهار
ازمیان اسکله های ماهیگیری بندر چابهار اسکله صیادی چابهار ، اسکله تیس ، اسکله بریس و اسکله رمین ازبقیه معروف ترهستند . اسکله صیادی چابهار بیشتر مورد استفاده صیادان محلی است . تماشای کشتی ها و قایق صیادی و صیادان در حال صید یکی از جاذبه های گردشگری جنوبی ترین بندرایران است .


برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم اینجا کلیک کنید.